Pagi ni, kawan pejabat ada jual daging rusa. Nak gak rasa daging rusa tu. Kata orang khasiatnya banyak. Nak masak apa yer daging rusa ni? Hmmm... Terliur plak air liur mak nih bila pikir nak masak apa kehkehkeh... Macam nak buat kari pekat jer.. lepas tu makan cicah roti pergh.... Tapi, berbuka kali ni, aku ingat nak makan dengan ubi keledeklah.. sedap jugak hehehehe...
Baik, jom kita baca 20 khasiat daging rusa ni yer..
Daging rusa merupakan jenis daging merah
yang belum sepenuhnya dikomersialkan sebab masih merupakan daging yang terlarang
di sebagian negara di dunia. Daging rusa yang memiliki cita
rasa sangat enak ini boleh menjadi alternatif daging yang boleh dimakan dan kenikmatannya tidak kalah dengan daging lembu, kambing dan
beberapa jenis daging lain. Beberapa kandungan serta nutrisi yang ada
dalam daging rusa diantaranya adalah vitamin B12, zat besi, lemak,
natrium, vitamin B6, vitamin B3, magnesium, kalsium, energi, protein,
natrium dan juga rendah kandungan lemak tepu sehingga lebih elok dimakan jika dibandingkan dengan jenis daging lain yang tinggi akan
kandungan lemak tepu. Anda haruslah memperbanyakkan pengambila daging rusa ini
khususnya saat menderita penyakit tertentu atau untuk menjaga kesihatan
tubuh badan.
Antara Khasiat Daging Rusa Adalah:
- Mencegah Kadar Homosistein Tinggi
Dalam daging rusa merupakan sumber dari vitamin B12 dan juga vitamin
B6 yang sangat diperlukan tubuh untuk mencegah terjadinya homosistein.
Apabila kadar homosistein dalam tubuh terlalu tinggi, maka boleh merosakkan
pembuluh darah, meningkatkan perkembangan aterosklerosis, penyakit
jantung, diabetis dan juga risiko serangan jantung serta stroke.
Homosistein juga sering dikaitkan dengan osteoporosis yang sering
terjadi pada wanita kerana kekurangan vitamin B12.
- Menjaga Kesihatan Tulang
Banyak yang sering berpendapat jika kandungan lemak jenuh dalam
daging seperti daging rusa ini cukup berbahaya untuk kesehatan. Akan
tetapi, lemak jenuh dalam daging rusa ini sangat baik untuk menjaga
kesihatan tulang anda. Tanpa adanya lemak di dalam tubuh, maka boleh mengurangkan kesihatan tulang anda. Hal yang harus diperhatikan dalam pengambila daging rusa adalah membatasi jumlah porsi supaya tidak
terlalu berlebihan.
- Mencegah Anemia
Zat besi dperlukan oleh tubuh untuk proses pembentukan sel darah merah
untuk pencegahan terhadap anemia atau kekurangan sel darah merah.
Keperluan zat besi ini boleh dipenuhi dengan baik yakni mengambil
daging rusa dengan sukatan yang tidak terlalu berlebihan sehingga anemia
dan berbagai penyakit akibat kekurangan zat besi lainnya boleh dicegah.
- Elok Untuk Penderita Diabetes
Vitamin B6 yang terkandung dalam daging rusa sangat baik khususnya
untuk penderita diabetes yang mempunyai masalah regulasi gula darah
dalam tubuh. Vitamin B6 ini akan bertugas untuk konversi karbohidrat
yang sangat penting dalam pelepasan gula darah dalam tubuh. Selain itu,
manfaat daging rusa juga memiliki kandungan lemak rendah sehingga
lebih sihat untuk diamalkan.
- Membantu Proses Pembentukan Hemoglobin
Zat besi di dalam daging rusa juga diperlukan oleh tubuh untuk membentuk
hemoglobin yang merupakan pembawa oksigen paling penting ke seluruh
tubuh dan juga memberikan warna merah untuk eritrosit. Hemoglobin ini
harus selalu di produksi oleh tubuh untuk mengganti sel darah merah yang
sudah rosak karena luka luar ataupun luka dalam.
- Meningkatkan Kadar Testoteron
Saat seorang jejaka memiliki masalah obesiti atau kadar kolesterol
tinggi di atas normal, maka dengan memakan daging kambing atau daging lembu boleh membahayakan karena mengandungi kolesterol tinggi yang akan menurunkan
kadar testoteron secara drastis. Dari sebuah penelitian di University of
Utah ditemukan jika lemak yang paling sesuai untuk dimakan adalah
lemak dari daging rusa yang memiliki kadar kolesterol rendah.
- Baik Diamalkan Oleh Ibu Hamil
Saat masa kehamilan, maka wanita memerlukan kadar nutrisi cukup
supaya janin juga mendapatkan nutrisi yang diperlukan. Beberapa nutrisi
penting yang diperlukan dalam masa kehamilan boleh diperolehi dalam daging
rusa yang juga kaya dengan zat besi untuk produksi sel darah merah dan
menjadi alat pengangkut nutrisi ke janin.
- Menambah Massa Otot
Kandungan protein di dalam daging termasuk daging rusa akan sangat
baik untuk menambah massa otot serta meningkatkan regenerasi sel otot
yang mengalami kerosakan. Sedangkan kandungan protein di dalam daging
rusa menjadi yang paling tinggi yakni sebesar 58 peratus dibandingkan
dengan daging lembu yang hanya mengandungi 41 peratus protein dan juga
daging lembu yang hanya 43 peratus saja.
- Mengatasi Penyakit Paru-Paru
Mineral natrium dan juga beberapa jenis vitamin seperti B6 dan B12
dalam daging rusa sangat baik untuk mencegah kerosakan organ vital dalam
tubuh seperti paru-paru. Oleh karena itu, organ paru-paru akan terlindungi
dari paparan zat polutan berbahaya dan menjaga kesihatan paru-paru lebih baik
lagi.
- Meningkatkan Regenerasi Sel
Sebagai zat pembangun, protein dalam daging rusa berfungsi sebagai
regenerasi sel tubuh yang mengalami kerosakan dengan lebih cepat.
Penyembuhan luka baik luka pada organ ataupun luka bahagian luar tubuh
akan semakin cepat sembuh dengan mengambil daging rusa secara rutin
khususnya saat mengalami luka.
- Mencegah Serangan Jantung
Kerana mengandungi kadar lemak yang rendah, maka dengan pengambila daging
rusa ini tidak akan membuat anda memiliki risiko penyakit jantung yang
lebih meningkat bahkan sebaliknya yakni membuat kadar kolesterol jahat
di dalam tubuh berkurangan, sementara lemak baik akan semakin
meningkat.
- Mencegah Osteoporosis
Daging rusa yang juga memiliki kandungan kalsium cukup, membuat
daging ini sangat baik diamalkan untuk mencegah osteoporosis. Dengan
mengambil manfaat daging rusa khususnya untuk orang dewasa, maka anda
akan terhindar dari masalah kesihatan tulang seperti osteoporosis
tersebut.
- Mengatasi Sakit Menstruasi
Para wanita seringkali mengadu rasa sakit yang timbul saat berada
dalam masa menstrual. Kejang dan rasa nyeri kerana menstruasi tersebut boleh dikurangkan dengan cara mengambil daging rusa khususnya saat masa
menstrual tersebut.
- Sumber Vitamin B12
Daging rusa memiliki kandungan vitamin B12 yang cukup tinggi. Vitamin
B12 yang disebut dengan cobalamin tersebut adalah jenis vitamin yang
larut dalam air dan memiliki banyak kegunaan dalam tubuh. Fungsi utama
dari vitamin B12 adalah untuk menjaga fungsi otak supaya tetap normal,
sistem saraf dan juga proses pembentukan darah. Kekurangan vitamin B12
bisa membuat seseorang menderita penyakit anemia pernisiosa sehingga
memperbanyakkan pengambilan daging rusa adalah cara tepat untuk melindungi
tubuh dari serangan penyakit tersebut.
- Sumber Zat Besi
Daging rusa merupakan jenis daging yang mengandung sedikit lemak dan
sedikit kalori, oleh karena itu daging rusa menjadi pilihan terbaik
untuk anda. Dengan memakan daging rusa, maka keperluan
tubuh akan zat besi dan berbagai mineral penting lainnya akan tercukupi
dengan baik supaya berat badan tubuh tetap terjaga dengan baik.
Jumlah zat besi dalam daging rusa yang sangat tinggi ini akan sangat
penting juga khususnya untuk anda yang menderita kekurangan zat besi.
- Melancarkan Sistem Enzimatik
Kandungan tinggi zat besi yang terdapat dalam daging rusa juga sangat
bermanfaat untuk berbagai sistem enzimatik dan juga penting untuk
mioglobin, sitokrom serta katalase. Tanpa adanya zat besi yang cukup di
dalam tubuh, maka akan membuat sistem organ mengalami hambatan atau
bahkan berhenti sama sekali.
- Meningkatkan Sistem Kekebalan Tubuh
Kandungan lemakdalam daging rusa ternyata memiliki kegunaan
untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Lemak jenuh tidak selalu
menjadi sumber penyakit namun juga dibutuhkan meskipun dalam kadar yang
sedikit. Dengan mengambil daging rusa yang juga mengandungi lemak jenuh cepat, maka kesihatan tubuh akan selalu terjaga dengan baik
sehingga tidak mudah sakit.
- Melindungi Organ Tubuh
Seseorang yang terlalu banyak mengambil alkohol, maka akan membuat
organ hati mengalami gangguan dan merupakan zat yang berbahaya untuk
diamalkan apabila terlalu berlebihan. Salah satu cara terbaik untuk
melindungi organ hati adalah dengan mengambil makanan yang mengandung
lemak jenuh seperti yang terdapat dalam daging rusa.
- Mencegah Penyempitan Pembuluh Darah
Dalam daging rusa yang mengandung vitamin B3, vitamin B6 dan juga
vitamin B12 ini memiliki peranan penting untuk menghambat zat yang boleh
merosakkan sel dan juga jaringan dalam tubuh. Beberapa kandungan vitamin
dalam daging rusa ini akan mencegah kerosakan yang ditimbulkan dari
penyempitan pembuluh darah.
- Memiliki Sifat Antibiotik
Bahagian daging dan juga hati rusa berkhasiat sebagai sumber zat
antibiotik. Daging serta hati rusa yang tinggi dengan vitamin B3 ini akan menghapuskan berbagai jangkitan yang ditimbulkan dari virus dan juga bakteria.
Sumber: https://manfaat.co.id/manfaat-daging-rusa
Tiada ulasan:
Catat Ulasan