Selasa, Februari 21

Rombongan Tadika Si kecil (edisi kumpul cerita hihihi)

12 Februari 2012

Mother seminar at pusat tuisyen Tadika anak truna

Seminar tu start jam 2, aku x tau sbenarnyer tadika tu kat mana. tgk dlm google do maklumkan dkt dgn jln yadi tp hakikatnye bukan. rupa2 nyer dkt dgn KFC simpang empat sungai udang... sampai2je org dah penuh tp xder lah ramaipun dlm 30 org ibu2je.. 1st penceramah anak owner tadika sendiri, agak bosan skitla.. then stop kejap aku start borak dgn org sebelah aku masa salam x prasan bila aku bgn n dia pun bgn utk bg laluan org belah dlm keluar, br aku prasan.. mcm pernah ku lihat muka nih tp dimana ya... mcm familiar je.. risik punye risik rupa2nya makcik kwn opis aku.. n pernah ikut kami main bowling skali. Penceramah kedua dtg n diperkenalkan sebagai tece di tadika cawangan bukit raja. swet tecenyer mcm malu2 nak mengajar.. kami di ajar menyebut huruf2 ABC by phonic.. ok gak dulu ada bli buku bestari tu ada gak ajar anak teruna dia mau gak ikut. Ada tece tu tunjuk huruf2 yg dia guna tu n siap bgtau dia buat pakai bahan yg murah2je.. so terbitlah idea aku nak buat sendiri. penceramah ketiga utk english plak. kecil molek org nyer, tece yati (kalu x silap namanye) seronok blaja dgn dia sebab pandai ambil perhatian.. tp syg dia mengajar di bukit raja.
inilah tecenye itu pun aku ambil gambar curik hihihihi


oh ye lupa plak, pada 10hb feb. tadika anak truna buat majlis maulidur rasul, n ibu bapa kena bg makanan, so aku pun berniat nak buat triffle.. cari punye cari dpt gak resepinyer.. tp mcm x jadijer.. yelah 1st time buatkan.
huhuhu triffle yg siap ltk atas lantaijer.. sbb nak masuk dlm fridge.
last but not least, 18hb feb yg lps anak teruna ku ada rombongan lawatan ke kilang berry (coklat) n ke taman tema air KLCC. excited sungguh anak teruna nih... dpt pakai baju sukan baru n naik lorry (bas). aku mintak my hubby blk awal utk hantar anak teruna pergi lawatan. Umminye pulak yg sedih n dah mula rasa rindu kat anak pdhl x jlnpun lg.. (huhuhu poyojer)
mula beratur ikut group tp yg pelik tu kenapa 2 orgje budak 
lelaki
bus no 3 yg akan dinaiki oleh anak teruna..
dah siap sedia naik bas n nak jln dah..
seronoknye dia dpt naik bas..

















tepat jam 5:15 tece linda (tece yg ditugaskan utk menjaga anak teruna ku) call utk ambil anak di tadika. aik cepatnyer.. kata jangka plg awal 5:30 tp bila ditanya, rupa2nye mereka terpaksa ubah rancangan ke muzium shah alam atas sebab cuaca.. hmm kempunan lg anak teruna nak mandi kolam.. sian dia hari tu dah janji mandi di rumah kwn opis tp x jd sebab anak nye kena cirit birit.. xpelah nanti ummi bwk pegi mandi sungaike ye.. itupun kalau walid naklah nanti kita ajak opah, atuk n acu ek...

Isnin, Februari 6

Maulidur Rasul

Salam Maulidur Rasul buat semua ummat islam di dunia... sorrylah lmbt wish. mana tidaknyer smlm mls pulak rasanye nak bukak blog, lgpun ptg smlm aku n family keluar dgn abah n ma plus Cu ke taman tasik shah alam. kononnye mulanya ma nak naik komuter, agaknye tgk byk brg nak bwk then nak berkelah sama x jd pulak nak naik komuter. so my hubby cadangkan pergi berkelah tepi tasik shah alam... sambil2 tu my hubby nak bli makanan ikan di aquarium sblh wet world. esoklak Thaipusam, selamat menyambut hari Thaipusam buat semua kaum India di seluruh dunia.. (apalah aku nak buat esoklak ek)
Sempena Maulidur Rasulnih ada pesanan yg aku copy dr FB dari link ni
PETUA IMAM SYAFIE

Empat perkara menguatkan badan
1. makan daging
2. memakai har...uman
3. kerap mandi
4. berpakaian dari kapas




 



Empat perkara melemahkan badan
1. banyak berkelamin (bersetubuh)
2. selalu cemas
3. banyak minum air ketika makan
4. banyak makan bahan yang masam




Empat perkara merosakan mata
1. memandang najis
2. melihat orang dibunuh
3. melihat kemaluan
4. membelakangi kiblat

Empat perkara menajamkan fikiran
1. tidak banyak berbual kosong
2. rajin bersugi (gosok gigi)
3. bercakap dengan orang soleh
4. bergaul dengan para ulama

4 CARA TIDUR

1. TIDUR PARA NABI
Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit dan bumi.

2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH
Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat malam.

3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA
Miring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyak dimakan.

4. TIDUR SYAITAN
Menelungkup/tiarap seperti tidurnya ahli neraka.

doa.
zikir.
itulah kekuatan seorang muslim :)

Jumaat, Februari 3

Chinese New Year

sambung dari Hot spring Selayang plus BBQ Land, balik dari BBQje my hubby cadangkan pegi ke sg klah hot spring pulak... so akupun sms ma tanyer nak ikut x? ma pun on. tp kalini cik yangnye xderla. sampai je kat sg. klah, org ramai telah memenuhi keseluruhan hot spring. sampaikan parkingpun dah kena parking tempat lain tapi nasib baik dkt dgn kolam. kalau x jenuh lak nak jln. Sepanjang pengalaman aku yang dah 2 kali datang x pernah pula seramai begini... tp seronok jugalah.. dpt kenal ramai org n perangai pun mcm2. tgk yg dtg santaije.. siap ada yg berkelah dkt tgh2 tmnpun ada. seronok tgk gelagat anak yg dpt main air. dia cukup suka dgn kolam dan air.

dah puas berendam, balik ke rumah pun dah petang. malam tu pula aku bawa ma n abah makan dkt sikin order ikan masak stim. Sesudah makan, aku balik rumah aku trus landing. badan nih letih yang amat2.

Rabu, Februari 1

Hot spring Selayang plus BBQ Land, Kuang

22 Jan 2012
Entry dah lama sehari sebelum tahun baru cina. Malam sebelumnya ma dah sms tanyer nak pegi hot spring selayang. So nak jln2 punyer psl oklah onkan jer.. yang ikut haritu m, abah, nisa n izwan. Ajoy xnak ikut dia kata nak ikut makanje. tapi xderlah janji nak ambil dia.. yelah time pegitu pun dah ptg sgt. Pakai GPS perisian PAPAGO (perisianjer tau) tapi pakai GPS still tgk jln pakai signboard gak. elok je sampai hot spring, hujan lebat x hingat... kena byr parking harga RM 2. tgk org dah ramai hujan2pun bantai mandi gak. darwisy nak mandi, nisa pun sama tapi sian nak dkt pukul 7 ma pun x bg so kami menengokjelah...
Inilah dia pemandangan di hot spring selayang tu..
ummat manusia yang mandi.. tp xbleh nak berendamlah cuma ceduk then curah atas bdn.

yang nih yang plg panas siap berasap2 lagi
Sesudah menengok2 org mandi.. akupun set gps nak g bbq land. first abah tunjuk jln. then bila sampai Kuang akupun start pakai GPS. sampai kuang, ma n izwan dah nampak bbq n steamboat buffet, tp gps tunjuk ke depann x inform pun lot tu dah terlepas. aku pun terusje tp b4 gerak aku solat maghrib dulu.. then sambung gerak. jln punye jln, boleh plak dia (gps) bwk aku ke ceruk hutan manantah.. sampe ma dah kecut suruh patah balik yelah siap mcm masuk hutan banat pastu mcm tepi bukit pun ader.. akupun kecut. tp aku nekad jlnjer.. sampailah blkg restoran tu.. tp rupa2nya restoran yg ma n izwan nampak tu.. hampeh punyer gps tobat aku x pakai dah.
dah sudah makan, apalagi kenyangler...
komen aku utk makan kat situ, oklah.. makan dulu br byr. siap ada annaoucment utk pekerjanya alert meja mana yg perlu disediakan dan dibersihkan. Tapi kuah tomyamnyer agak masin, plus sayur yang ada kurang n x ditambah begitu juga lauk2 yang dah habis. sepatutnya mereka sediakan timun juga sbb mkn makanan berbakarnih, kita perlu naturalkan nya balik. air yang disediakan pulak kurang memuaskan yelah setakat air sirap n anggur yg tambah pakai air paip huhuhuhu
sibukje nak buat gak anak terunanih
start makan

licin sudah
abah yang kekenyangan
izwan yang x masih belum kenyang