Jumaat, Mei 4

Percutian ke Bandung dan Trans Studio Akhirnya...

Assalamualaikum...


hai.. Nih baru berkesempatan nak update trip aku ke bandung pada 2 jumaat yang lepas (20/4/2012)... manakan tidak balik kejaje fail dan ulasan dah menimbun mana nak tanggung tugas lagi mana nak buat kerja sendiri lagikan... lagipun, last 2 week aku masih dalam keadaan mood bercuti n bershopping huhuhu.. mmg x hingat aku bershopping kat sana... oh yea nak ucapkan selamat bercuti buat rakan setugasku yang mahu berhoneymoon buat kali ke-3 kot kat phuket. Selamat bercuti dan mereleasekan tension di sana.

Oklah meh aku ceritakan pengalaman pertamaku merantau ke negara orang nih yek (jakun tull yelah aku kan x pernah naik flight n xpernah kemana2 selama hidup akunih..) huhuhu... xkiralah kalu org dah byk citer psl bandungnih k,e ape ke, jemu dah baca menda yang samake, ada aku kisah! blog aku, suka akulah muahahahaha....

Hari Pertama

Off to go to Bandung... naik flight jam 6:45am tapi aku sampe jam 6:00 am... kelam-kabut nak check in beg lagi, nak cari pintu lagi. Nih sumer psl aku nak masak spagetti utk bekal anak teruna punyer psl. Sampaijer kat gate perlepasan, aku kena berlari plak utk ke plane.. aduh.. pagi2 lagi dah kena bersenam. Udah lah tido mlm tadi x cukup. Adeh... penatnyer....
 Dah berlepas dah.. 
huhuhu jakun baru naik kapalterbang...
 Pemandangan dari dalam plane
 Sang matahari mula menampakkan sinar nye.. cukup menarik... Subahanallah ciptaan-NYA Syukur ke hadrat ilahi kerana aku masih dapat melihat ciptaan teragung mu

Lebih kurang jam 9 waktu malaysia kami sampai ke airport di bandung kecikjer airportnyer.... 
 Sewaktu di dalam van pak supir
Ummi Ana n Fatihah
Sampai saja di Bandung, kami di bawa pak supir untuk letak beg di Guntur Hotel (tmpt aku menginap) mmg nampak selesa n cantik... 
  Bukan tempat letak beg
 Suasana dalam hotel yang berkonsepkan taman
 Keadaan trafik di sana
sesudah mendaftar, kami di bawa pula ke Trans Studio 
 Logo Trans Studio
Saat menunggu tiket di beli (gambarnih yg plg aku suka)
 
tiket yang jadi cenderahati dr Trans Studio (yg nih aku snap kat umah) 
 sewaktu menanti escalator utk naik ke atas
 
sambil menunggu gate escalator di buka akupun pergi menangkap gambar kingkong kat luar dgn Mama Sally
Tiket masuk ke sana hanya 150 K rupiah rancangan pada mulanya kami ke Trans Studio pada hujung minggu dgn harga tiket 200 K rupiah tp di awalkan sehari, jimat duit... thanks to Mama Sally n husband yang jd tour guide. 
 
 Saat menunggu gate dibuka utk ke dalam Trans Studio
Replika Eifel Tower
Kebosanan menunggu sebab awal sgt kot sampai
 tangkap gambar patung yg ada kat US ke, mana ke, tp gelap

Mmg cukup seronok kami di Trans Studio mula2 masuk je kami di sambut oleh cewek2 dan cowok2 ganteng (maklumlah antara yang terawal) tp sayang x semua permainan aku dapat main sebab orang terlalu ramai yang datang. 
 Cewek-cewek yang menari menyambut kedatangan kami
 Bergambar di litar.. huhuhu.. 

fuiyoo... Spiderman tu... 
 cewek bolang
 Harry Porter ahakzs..
Sempat lg bergambar dlm unit production tu
Inilah hasilnya
 Rahsianya
Mari kita lihat dlm teater petualangan si bolang
org besar yg bersuara budak sekolah... (rasa mcm duduk dlm teater bebudakjer..)
 Kami dihujani dengan buih-buih belon

 Mari kita lihat antara aksi-aksi yang dapat aku snap di dalam action world.
 Aksi kejar mengejar antara polis dgn perampok..
Stesen minyak yang terbakar dan meletup
 Pili bomba juga turut terkena tempiasnya
Waktu mula2 masuk tak lah ramai sgt tp bila dah mula tgh hari dah mula ramai orang nak masuk ke action worldpun dah mula berebut2. 

Kami keluar dari Trans Studio pada jam 3:30 kot. Punyelah lapar sampaikan pak supir offer kek lapis pun hampir licin kami makan. Kami makan tgh hari dan bersolat jamak di restoran sederhana kami makan makanan sunda sebab di bandung mmg kebanyakan orgnye adalah keturunan sunda.  
Sesudah makan kami ke Toko tiga untuk membeli belah jean2 dan baju t-shirt buat tok din n adik2 kesayangan ku. Baju dan seluar jeans utk mereka yg slim mmg agak murah dan cantik2 berjenama yang mmg sangat terkenal. Aku membelikan baju Hard Rock cafe buat adik2 sempat sorang sehelaije yang lain x sempat sebab dah dekat jam 7:30 waktu malaysia dah gelappun.
Selepas penat bermain n bershopping kami ke pusat urutan refleksologi.  
Oh yea, sebelum terlupa kalau nak berjimatlah... aku suggestkan beli simkad (kartu) sana. Aku mintak pak supir (Alex) belikan jer.. kalau x silap dlm 100 K rupie ++
inilah rupanye kartu yang dibelikan oleh Alex (pak supir)








6 ulasan:

Amsyahril Syahril berkata...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Bobby Rachman berkata...

Salam Kenal

Mohon maap ikut Share di Blogger Tuan/Puan

JOM CUTI2 BANDAR BANDUNG-JAKARTA

KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )

call me CONTACT US

Demi memperlancar semua aktifitas kita di bidang ini dan demi menjaga silaturahmi dengan kami disini kami berikan Contact Person kepada semua pelanggan setia kami dan kepada semua pengunjung online di website kami ini. Untuk keperluan dan pelayanan serta informasi lebih yang ingin anda dapatkan. Anda dapat menghubungi Contact Person resmi kami

Di bawah ini adalah contact person resmi kami.

KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )



Make your holiday become FUN, FRIENDLY, and EASY. Provide: Transport Service, Rent Car, City Tour Travel. So, just pick up your phone or send e-mail to contact us!
bobby kyran trans CONTACT US

SITUS RESMI KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )
http://www.kyrantrans.com
http;//www.sewakeretamurah.com
OFFICE PHONE
022 – 92475958
HANDPHONE
+6281 312 767 300
+6281 573 307 300
BLACKBERRY PIN
73 DC 15 F1
WHATS UP
+6281 809 692 300
EMAIL Kyrantrans@gmail.com
OFFICE KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )
JL. NYENGSERET NO 81 ( BANDUNG WEST JAVA – INDONESIA )
TERIMA KASIH

jom gi bandung murah jerrr berkata...

Salam,
Jom pegi bandung 239rm per person for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

Tentative Program
Day1
*Tiba di airport Bandung
*Pasar Baru trade center
*Lunch Check in Hotel
*Toko Tiga ( Branded Jeans )
*Membeli-belah di Factory Outlet
At Jalan Riau (Heritage,
Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The
Secret )
*Dinner dan kembali ke Hotel

Day2
*Gunung Tangkuban Parahu
*Ciater Hot Spring
*Kebun Strawberry and tea park
*Lunch
*Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
*Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
*Dinner & kembali ke Hotel

Day3
*kawah putih crater/trans studio indor themes park
*Check out Hotel
*rumah kain sulam kat taman kopo
* cibaduyut-shoes and jacket leather original
*Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
*Airport transfer

Term and condition
*included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
*included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
*included entrance fee tangkuban perahu sahaja
*Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
*rate 6 pax~239rm, kalau 4 pax~289rm, kalau 2pax~349rm
*not included lunch and dinner
*not included ticket flight and airport tax
*we dont need deposit~all payment at last day in bandung

jangan teragak-agak kalu anda ada sebarang pertanyaan sila contact kami di :
whatsapp : +62 83821789103
email : icanyorke@yahoo.com
wassalam :)

Baladewa Tour berkata...

Assalamualaikum dan salam sejahterasemua....

Jom ramai-ramai jalan-jalan & shoping di Kota Bandung

Utk Harga Pakage Bandung City Tour 3 hari 2 malam utk 6 org keatas
Pakage : Transport (Apv Suzuki) & Hotel 2 star + Sarapan Pagi (zodiak 2 star)
RM180 /per pax boking 20 pax free 1pax

1 day : Bandung City Tour (Shooping)
2 day : Bandung City - Tangkuban Perahu Tour @ Kawah Putih Tour - Bandung City Tour (Shooping)
3 day : Bandung City Tour (Shooping

Untuk Harga Pakage Bandung City Tour 4 hari 3 malam utk 6 org keatas
Pakage : Transport (Apv Suzuki) & Hotel 2 star + Sarapan Pagi (zodiak hotel 2 star)
RM220 / per pax boking 20 pax free 1pax

1 day : Bandung City Tour (Shoping)
2 day : Bandung City Tour - Tangkuban Perahu Tour @ Kawah Putih Tour - Bandung City Tour (Shooping)
3 day : Bandung City Tour (Shooping)
4 day : Bandung City Tour (Shooping)
** Jika mahu ke Trans Studio Bandung juga boleh

Program Free & Easy
Kunjungi web kami
Www.tourmalaysiabandung.com
Www.baladewatour.com
W.a. +6282216910022
+6281251200062
lieder : Agus Priyo Utomo

Bimo Mekarwangi Tour berkata...

PAKEJ JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

Perkenalkan kami dari Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
Insya Allah, driver & tour guide kami yang profesional santun, peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

Special offer 2015... Joom tempah transport murah kat Bandung jer.

Rate per Kereta per Day :
# Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
Rate: IDR 400.000 or RM 115

# Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
Rate: IDR 550.000 or RM 160

# Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
Rate: IDR 650.000 or RM 185

# Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

# Toyota Hiace commuter (12 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

*Masa sewa : 14 jam (8AM to 10 PM)
*Include : minyak, parking fee, tol, driver fee, driver meal and kereta
*Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
*Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
*Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps sahaja.

Terimakasih,
Bimo Mekarwangi Tour

Call/Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
Email : bimomekarwangi@gmail.com
Facebook Page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport

omegajaya tour berkata...

Salam Satu MALAYSIA OULLLS

pakej BAJET MURAH BUANGETTTTT BANDUNG (included : bilik hotel,buffet breakfast and transport). Murahnye......sampai mata lebam shock nye.

butiran perjalanan (boleh tukar)
Day 1
> airport bandung or train station bandung
>Pasar Baru
>lunch at kedai makan kemangi try special menu *ayam bakar jerebu
>Toko Tiga (Branded Jeans)
>depasion factory outlet kain potong
>rumah kain dan telekung
>Factory Outlet At Jalan Riau and Jalan dago
>dinner at restaurant padang *sederhana

Day 2
>Gunung Tangkuban Parahu Crater
>floating market Lembang, deranch, taman bunga begonia, pelangi waterfall, the lodge of maribaya, grafika cikole Lembang
>lunch at DSDL Restaurant try special menu *ayam nyumpet
>Strawberry and tea park
>Membeli-belah di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre & factory outlet
>dinner at iga bakar mas giri try special menu *iga bakar (ribs) penyet


day 3
>kawah putih crater or trans studio bandung (pilih salah satu jer)
>lunch at saung andir restaurant try makan menu kampung *ayam goreng brengsek
>cibaduyut street area barangan kulit
>masjid agung bandung, alun2 area and braga area
>paris van java shopping mall
>dinner at BML try the original bakso at bandung

Day4
>check out hotel bandung
> Oleh-2 Bandung (cake Lapis, Brownies Amanda, dan Kartika Sari)
>Airport transfer


*rate per person :
RM370 per person if 2 person
RM295 per person if 3 person
RM260 per person if 4 person
RM235 per person if 5 person
RM230 per person if 6 person
RM220 pdr person if 7 person

*rate included
~transportation type kereta is toyota avanza or Luxio included = petrol,parking,pemandu,kereta dan high way tiket.
~1 room at new hotel berbintang at bandar dimuat 2 person semasa 4d3n
~buffet breakfast

*rate is not included
~lunch and dinner
~entrance fee per kereta and entrance fee per person at tempat lawatan

*no hidends charge

kenapa ANDA harus harus order dengan saya???

✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


TEMPAHAN
MAS FATURRAHMAN
LAJU2 PM
WHATSAPP / CALL / TEXT

+62 8956 0220 4291

+62 8956 0220 4291

+62 8956 0220 4291

email & fb
omegajayatour@gmail.com

tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer