Ahad, April 29

Taklimat PRU

16/4/2012

Tahun lepas aku terima surat lantikan untuk jadi petugas (ha.. jd petugas!!) halamak kali nih x dapatlah aku mengundi kat umah ma...

Harini pula aku dipanggil untuk mendengar taklimat untuk menjadi petugas selama sehari. Habis kosong opisku kerana ramai yang menjadi petugas...

bosan plus panas n mengantuk sebab xder geng yang aku kenal sgt.. huhuhuhu..
Muka yang dah kebosanan dan mengantuk
Suasana Semasa Di Dalam Dewan

Sabtu, April 28

Amsyar Mikhail

25/4/2012

Tahniah buat rakan pejabat ku telah pun selamat melahirkan seorang bayi lelaki seberat 3.03 kg pada jam 2:30pm di HTAR. Amsyar Mikhail sgt comel mcm muka kakak nyer...
Masa aku sampai tgh hari jumaat, suaminye turut ada di situ sebab mmg dah nak keluar hospital dah pun almaklumlah dah 3 hari dan babypun xder ape2 masalah...
Bila aku n Ummi Ana sibuk duk belek baby, kakak baby, Alyaa marahkan kami yelah perhatian dah beralih ke baby bukan pada dia. Macam yang selalu kami buat pada dia. Memang ibunye selalu cakap yang Alyaa agak jeles dgn baby. So.. aku pun cubalah mengambil hati Alyaa dgn mendukung Alyaa dan mencium Alyaa macammana aku buat pada Mikhail. Kebetulah anak terunaku nak ke toilet, aku pun bawa sekali ke toilet.. Bertambah seorang lg ummat muhammad ke dunia ini.. (hai.. bila pulak giliran aku nak menambah nih....)

 Ummi Ana membetulkan kepala Mikhail utk mudah menangkap gambar

Berkerut mukanya sebab kena usik


Photobucket... oh.. photobucket...

Bengangnyer aku ngan photobucket nih tau.. Dah la nak login pun susah, nak upload ape tah kan lagi.. bila dah upload nak editpun pyh... ish....
Bab edit pulak, photobucket dah tukar style cara edit.. nak bukak gambar yang nak edit lagilah jenuh.. geram betul aku... nih aku nak update blogpun dah terbantut... ish....
Nak bukak application yg lainpun samajer... aku dah try da. Then aku buat assumption yang photobucket nih simple n senang.. tp lain lak citernyer bila aku blk dr bercutinih... ish.... seksa......

Khamis, April 12

Mood : tak sabar. 2nd edition..

Assalamualaikum....

Hatinih dah x sabar-sabar nak ke bandungnih... x sampai lagi semingguje... mood: tgh malas nak buat apa2. Tapi apesal meja aku kosongje? hahaha... keja telah aku siapkan awal-awal lagi... jgn pulak next week time aku tgh berkobar2 nak bercuti byk pulak fail n ulasan yang datang. Masak aku dibuatnye nanti... bila hati dah berkobar2 nak cuti, kerja apepun x boleh nak buatnih...
Tgh harinih aku nak ke pasar jawa nak membeli kerepek utk bekal ke sana... cukupke duit aku nih? byk dah aku keluarkan duit minggunih.. tinggal tunggu nak dapat balikjer duit2 nih. (x sabar jugaknih, nak dapat duit... huhuhu...)
Tapi aku rasa hidup aku aka balik sibuk macam dulu balik. Sebabnya aku kena menanggung kerja utk jiran sebelah aku nih, nak cuti bersalin 3 bulanlah katakan.. huhuhu sengsara kembali (sengsarake?).. huhuhuhu...
Ape-apepun.. aku doakan xdelah jadi apa2 masa aku kesana nanti.. moga aku dan kawan2 yang lain pergi dan pulang dengan selamat hendaknyer... k nanti update lagi ek..

p/s oh yea, anak teruna minta nak naik kapal terbang.. hmmm... mana mau pergi ek.. buntunih.. niat nak ikut bff aku g kuching tp harga dah naik. nak ke mana lagi? aiyo.... mana mau pergi nih.... peninlak...

Ahad, April 8

Passport

Assalamualaikum....

Di pagi yang indah... aku bgn seawalnyer... ceh mcm xpernah bgn awal... almaklumlah, hari ahadkan.. Pagi ahadnih aku ada misi ngan hubby aku iaitu nak buat passport.
Aku dapat info dari rakan blogger aku.. yang imigresen rupanye buka hari sabtu n ahad kecuali cuti umum... rupa2nyer sahabat baik aku pernah bgtau tp aku x perasan sebab aku ingat dia pergi hari biasa.
So aku pun pergilah se awal 8:15 aku dah keluar rumah. itupun setelah jenuh mengejut anak teruna utk bgn pagi hari ahadnih.... sampai sana jam 9:00 kot setelah salah jalan sebab hubby ku dah lama x kesana.. yelah dah 2 tahun pejabat imegresen yang baru berpindah. Hubbyku pernah pergi tempat yang lama.. Tu yang sesat tu...

Mujurlah borang telahpun aku print n tulis siap2 dan ic telahpun aku photostatkan... yang tinggal hanya gambar passport hubbyje.. nombor telahpun aku ambil.. tinggal nak menungguje.. nombor didepan adalah 1023 manakala nombor aku 1061 umang aiii... ada 40 org lagi.... masak menunggunih..

Tapi luckly for me bcoz nombor tu lajuje.. agaknyer ada yang telah buat sendiri di kiosk renew pasport di bawah tanpa melalui kaunter... pada jam 9:35kot (tak tengok jam), nombor aku di panggil dan dlm jam 10 urusan akupun selesai. tinggal nak ambil passport yang dah siapje keesokan hari... ok nanti aku nak sambung citer persiapan ke bandung pula to be continue.....
Giant Baru di Port Klang bersebelahan dengan pejabat imigresen

Aquarium yang Sempat aku snap di pejabat tu (bosan menunggu sbenarnye)
No. giliran aku dgn mr hubby
Update, susulan dari membuat pasport...

Isnin pagi, aku dgn mr. hubby pergi ke pejabat Imigresen semula untuk mengambil pasport yang dah siap. Tak lama menunggu, aku dan mr hubby dah dapatpun pasport... sgt teruja n x sabar nak ke Bandung untuk shopping...

Birthday Hubby n Ma

Jumaat - 6/4,

Hari lahir ma n hubby... elok plak hari lahir mereka hari yang sama... mlm tu aku n family ke tesco cari kek n makan malam sekali... kek aku beli xdelah yg sekilo or lebih tapi yang slice punyer.. jer... tp tgk anak teruna makan kek penuh semangat.. macam sedap sgt...
Malas nak cakap banyakla, Jom kita layan gambar....



 






Ahad - 8/4,
aku order kat kak Noriz baked, kek n cistat utk ma... harganyer dah naiklah dulu kek nih kalu x silap dulu kek tu rega rm 30 tp la nih dah rm 40 tp sedap punyer psl oklah...

Anyway selamat hari lahir buat hubby ku n ma, semoga mereka dilimpahi dgn sebaik2 keberkatan yg melimpah ruah ole NYA....
Cheese Tart yang hampir separuh dikerjakan

Kek yang telahpun dijamah oleh aku n family

Teringin nak buat laksa

Sedang menjelajah blog2 feberet aku, ternampak plak rakanku yang sorang nih buat laksa... alamak teringin lak nak buat laksa n buat laksa dari air tangan sendiri. Sebab dah lama sungguh aku x membuat laksa. So, malam selasa yang lepas, aku memesan kepada hubbyku supaya membeli segala jenis bahan2 yang terdapat dalam laksa tu di pasar malam.
Ikan telah aku keluarkan masa balik tengah hari sekejap.
Balik dr Ofis, bermula 6:30 (sebab blk lambat) aku mula memasak dan memproses semua bahan seorang diri (biasanye mr hubby tolong huhu..)
Bermula dengan menyiang ikan dan merebus laksa kering (orang kat laksa basah lagi sedap dari laksa kering, tp disebabkan familyku kecil sahaja.. so aku beli laksa keringjer) sementara aku menunggu laksa dan ikan yang direbus masak, akupun mulakan dgn menyiang dan menghiris bahan2 utk dikisar dengan bahan2 utk di hiasan laksa.
Sesudah mengkisar bahan2, ikan pun masak.. mulalah aktiviti mengasingkan isi ikan dengan tulang. aleh malasnyer... kena buat satu2.
Siap ikan di asingkan, proses mengisar isi dan tulang ikan pun bermula... sementara tu aku merebus telur. Selesai sudah proses mengkisar, bermulalah membuat kuah laksa.... masukkan jer semua bahan yang ada dlm periuk ditambah sedikit air n garam, cuma tulang ikan yang dikisar perlu di tapislah kalu tidak mau tercekik bila makan..
tepat jam 9:00 mlm laksa akupun siap.. lamanyer... plus mines mandi n sembahyang.. huhuhu..
Siap sudah laksa buatan air tangan ummi... waktu utk mamam... anak teruna ku cukup berselera.. walaupun pada mulanyer merajuk dengan ku kerana aku x bagi dia menolong aku di dapur... luv u so much dear..

Jom kita layan gambar ek..
Ikan Sardin yang selesai aku siang

Laksa Kering yang aku beli kat 99 speedmart
Laksa Yang Telah siap direbus dan ditapis

Kuah Laksa Yang sedang dimasak



Jumaat, April 6

Freaky Friday #1

Post yang dah 2 ari aku peram, hari rabu lepas aku di arahkan untuk bagi talk untuk peserta kursus induksi khusus mengenai jabatan aku. Hah sudah.. aku dah la jenis gelabah plus gementar. sampaikan bos aku pesan kena photostat handout pun aku terlupa..

Bos siap bg penerangan kat aku camner nak cakap n buat talk tu. akupun tumpang driver naik main office. Sampai sana aku siap rangka apa yang aku nak cakapkan masa kat dalam dah bersedianih...
Lama aku menunggu giliran aku lebih 1/2 jam penceramah sebelum akunih x reti nak keluar gamaknyer...
Lalu aku di arahkan agar masuk juga ke Auditorium tunjuk muka. Penceramah sebelum aku baruje habis bg talk. So.. akupun buatlah persiapan.. slidepun dah dipasang, peserta keluar sorang2.. dlm hati nak tungguke nak teruskan? aku diamkan jer... xlama menunggu, aku pun bukak mulut, tanyakan pd peserta nak tunggu or boleh teruskan.. ramai yg mintak teruskan je... so aku pun bukak mulut.
Bismillah... bukak jer mulut.. trus aku lupa nak ckp aper... aper yang aku karangpun dah terlupa nak tgk psl aku xnampak aper dah.. yang aku tau nak abih cepatje.... dlm hati dgrke diorang nih ape yg aku ckp? muahahaha... ckp punye ckp, alih2 dah sampe ke kesimpulan.. eh cptnyer.. tgk jam adalah dlm 15 minit aku bercakap. yg penontonpun terkejut psl aku ckp kejap sgt... huhuhu.. seronok ati aku... selesai sudah...
Tahun depan orang lain plak...

Rabu, April 4

Kerapu masak Stim #1

Assalamualaikum....

Oh.. sorry, aku bukan nak cerita psl masakan harinih yek,aku nak citer psl aku mkn Ikan Kerapu masak stim ek.. huhuhuhu..

Malam Sabtu yang lepas, aku mengajak ke Econsave utk membeli belah barangan dapur yang telah mula susut. Keluar rumahpun jam 9 mlm, sampai sana dah jam 9:30 mlm time org standby nak tutup kedai huhuhu... keluar dari econsave jam 10:30 ke jam 11mlm.

Malam minggu off courselah aku xkan masak punyer... hehehe (thp pemalas punyer bini, ckp nak jd bini soleha. huhuhu...) so aku mengesyorkan kepada hubby ku agar makan di Sikin Seafood. yelah dah lama x makan kat situ adalah dlm nak masuk 3 bulan dah kot.. Tahun lepas rajin gak aku ngan Hubby g makan segala ikan masak stim kat situ. Masakan kat restoran tu xdelah sedap mana sgt. Sebab aku xdelah nak syorkan mkn makanan yang bergoreng kat situ.. konfem x sedap, (tekak akuler..) tp kalu masakan berkuah not bad gak.

Yang aku syok sgt makan kat situ bukannyer ape, owner restoran tu ada sediakan tempat mkn utk sesiapa yang nak makan secara bersila. siap mcm pondok yg besar, then ada meja rendah ala2 meja jepun gitu kalau buat family gatheringke best gaklah or ada reunionke, boleh juga di gabungkan meja2 yg ada utk mkn secara beramai2 n bersila. Masa aku dtg haritu, owner dah tambah lagi satu pondok utk 2 family tp utk family yang setakat 4-5 org jelah.. amat sempit x mcm pondok yang satu lagi agak besar.

Sesampaijer aku kat restoran tu, tgk pondok dah penuh. Kesian kat anak teruna, nak duduk kat pondok tp penuh pulak. So aku pun duduklah dekat meja kayu sebelah pondok baru. kamipun order siakap masak stim, kalian ikan masin n telur dadar. nasi utk 3 org, air laici utk anak teruna, air honeydew (air favorite) utk aku n laicikang utk mr hubby (ygnih pun anak teruna ku bedal gak). Anak teruna terpaksa duduk atas meja sebab masa duduk nampak kepalaje, dia x selesa. Yang surprisenyer.. biasanyer kalu kami order nasi utk 3 org, xpernah habis mesti ada lebih. tapi kali nih, anak teruna ku cukup berselera n minta nasi tambah lagi.. (xsempat nak snap gambar dia bersila atas meja sambil makan.) sungguh x sangka, dan selalunye aku yang kena habiskan nasi yang berlebih banyak hingga sengkak perut tapi kalinih aku hanye perlu tambah nasi sikit sahaja n x sampai 1 sendukpun huhuhu....
Ikan Kerapu yang tinggal kulit n tulang jer...




Kami balik kerumah dgn perut yang kenyang dan sehingga x sedar jam telahpun menunjukkan pukul 12 tgh mlm.. huhuhu ape lagi titonlah... gambar2 yang di snap after makan psl terlupa n kelaparanpunyer psl huhuhu..