Khamis, Mei 9

Patah KakiKu

Assalamualaikum.....

Alamak hai.. patah kaki aku harini. Hehehe.. bukan kaki aku yang patah, tak kaki aku tak patah. Hanya perumpamaan je.. korang nak tau kenapa?

Huhuhu.. kebetulan pulak hari ni, kereta-kereta kesayangan aku kehabisan bateri. Elok pulak jadinya. Kedua - dua kereta aku merajuk dan mogok nampaknya. Itu yang patah kaki nih...

Semalam, 'si kuning' buat hal lagi masa aku nak balik rumah, punyalah beria dan penuh semangat aku nak balik masak makan malam siap plan nak buat sotong goreng tepung tu.. alih-alih aku tersadai depan opis aku dekat sejam. Kebiasaannya 'si kuning' nih kalau tak nak hidup bila aku call hero malaya aku, kuning terus hidup. Tapi kali ni tak nak hidup-hidup, dan berkali-kali aku try cakap dengan hero malaya pun taknak hidup gak. Bila aku siasat dan mencari punca baru aku sedar rupanya atas kecuaian aku sendiri yang membuatkan 'si kuning' tamo idup. Aku lupa nak tutup lampu kereta lepas aku ambil hero cilik semalam tengah hari lepas hujan hehehe... Tersengih-sengih aku macam kerang busuk depan hubby bila dia sampai depan opis dengan 'kuda merah'. 

Bateri 'si kuning' kami dah hantar untuk di cas semalam, nampaknya pagi ni aku kena bawak 'si hitam' pergi opis. Elok je aku nak start 'si hitam', ada something goes wrong somewhere pulak kat si hitam nih... pulak dah, bukan main awal lagi aku bersiap nak keluar pergi kerja, dah siap hangkut semua barang masuk kereta boleh pulak 'si hitam' nih tamo idup. Sekali lagi hero malaya @ hubby aku di call untuk membuat aduan. Dah macam talian hayat pulak hubby aku nih hehehe... Sekali lagi, dengan muka masam hubby aku datang mengambil kami dan kali ni datang untuk membawa ke tempat kerja. Terima kasih wahai suamiku kerana jasa mu yang sanggup keluar walaupun sejam untuk menjadi driver sementara aku.

Kata hubby, 'si hitam tamo idup sebab bateri gak. Manakan idaknyer, selama 4 tahun bateri 'si hitam' tak bertukar, keringla gamaknye. Kereta puan Ana yang sama baya dengan 'si hitam' pun, dah cukup 3 tahun terus tukor aku lak yang degil tamo tukor, trus tak idupler..

Tengah hari tadi, kereta puan Ana pulak yang berjasa dengan aku dan menjadi transport sementara aku untuk mengambil anak teruna aku dari tadikanya. Alhamdulillah jugalah puan Ana tak cuti hari ini tapi cuti esok. Fuhh.. lega.. petangni Hubby akan ambil bateri 'si kuning' di kedai bateri. Harap-harap elok lah hendaknya 'si kuning' kalau tak, esok kena naik 'kuda merah' lagi. huhuhu......


4 ulasan:

Isabel Diaz berkata...

WAH, BANYAKNYA KETA

Hanif Idrus berkata...

Nasib baik bateri ajer.
Memang patah kaki..kenderaan kita ni rosak....kikikiki

Syaz Blackrose berkata...

aah bro hanif, mujurlah baterijer.. kalu tak melayang duit.. adeh.. mana nak cekau. parah kalu camtu

Syaz Blackrose berkata...

aler isabel.. kereta lama jer.. kereta antik bukan aper.. yg si kuning pulak dah kena intai dgn adik yg bongsu.. susah kalu 1 rosak ada satu lg, tp kalu 2-2 rosak patah kaki
nak naik motor lesen lak takde.. hubby bukan bg bawak kuda merah dia kalu xde lesen