Sabtu, Jun 30

Logo Halal


Sejak berpindah ke rumah sendiri, jarang aku meluangkan masa melihat berita. manakan tidak, sejak ada ASTRO, anak terunaku tak mahu tngok siaran lain dah selain dari Disney  Channel dan Cartoon Network. Pagini Aku berpelung melihat berita di TV, salah satu perkara yang menarik minat aku adalah mengenai Logo Halal yang tidak di iktiraf oleh Jakim. Berita adalah mengenai kisah restoran/hotel yang tidak mendapat pengiktirafan halal untuk membuat buffet ramadhan, ada juga di selitkan mengenai logo yang tidak diiktirafkan oleh Jakim. antaranya adalah:-


Setahu aku, banyak sebenarnya logo-logo halal yang terdapat di setiap bungkusan makanan cuma tidaklah aku tau adakah logo2tu diiktraf Jakim. tapi tidaklah pula semua logo-logo tu di tunjukkan. Cuma 3 logoni sahaja yang dipaparkan oleh Jakim. Ada juga aku baca info ada restoran makanan yang menggunakan logo yang ada kat atasnih. So, mulai sekarang bukaklah mata bukakan minda perhatikanlah logo yang digunakan di setiap restoran dan kedai makan. Andai anda ternampak antara ketiga-tiga logoni, hindarilah restoran/kedai tu dan adukanlah kepada jabatan agama Islam dan war-warkan mengenainya. 
Logo halal yang dikeluarkan dan diiktiraf oleh Jakim sediri.




nota: Info buat diri sendiri agar lebih berhati-hati dan lebih berwaspada di dalam pemilihan makanan. Mencari yang halal adalah Fardhu...


12 ulasan:

Lynda Che Lah berkata...

tq for info kak sya..ada satu restaurant selalu pegi pakai salah satu logo yang akak post ni..tq for sharing

Syaz Blackrose berkata...

ur welcome. Bukan dekat restoranjer pada bungkusan makananpun ada tau. semalam akak nampak pada pack mee telur mak akak beli
sharing is caring...

Tanpa Nama berkata...

Apρгeсіating thе ρeгsistence you
put into your websitе anԁ detaіled
information уou prеѕent. It's awesome to come across a blog every once in a while that isn't
the same unωanteԁ rehаshed іnformatіon.
Fantaѕtic reаd! I've saved your site and I'm
adding your RSЅ feeds tо my Goοgle acсοunt.


Alѕο νіѕіt my sіte; bad credit loans
Stop by my homepage ; bad credit loans

Tanpa Nama berkata...

Hi there to every one, for the rеasοn that I аm
genuіnely eager of rеаding this ωebpagе's post to be updated on a regular basis. It includes fastidious stuff.
Stop by my weblog quick loans

Tanpa Nama berkata...

Magnifіcеnt beat ! I would liκe to apprenticе while
you amend уour webѕіtе, how сould
i subscrіbe for a blog site? The aсcοunt aiԁed me
a acceρtable deal. I had been tinу bіt acquaіnted οf this your broaԁcast offered bright
cleaг idea
my web site: loans for bad credit

Tanpa Nama berkata...

Hi there, You have done an excellent job. I ωill cеrtainly digg it and peгsonally suggеst to my friеnds.
I am confident they wіll be benеfіted from this site.
Also visit my web site ... loans for bad credit

Tanpa Nama berkata...

Ιt's not my first time to pay a visit this site, i am browsing this web site dailly and obtain nice facts from here daily.

Here is my web-site: New Bingo Sites
Feel free to surf my blog post ... New Bingo Sites

Tanpa Nama berkata...

Hі, і think that i saw you visіted my blοg so
i сamе to “return the favoг”.I'm trying to find things to improve my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

My web site keyword

Tanpa Nama berkata...

There iѕ cеrtainly a grеat deal to learn abοut this issuе.

I like all the pointѕ you have made.

my weblog short term loan

Tanpa Nama berkata...

We absolutely loѵе your blog and finԁ nеarly all οf youг ρost's to be just what I'm looking for.
Would you оffer guest wгіters tο
ωrіte сontent to suit your nеeԁs?
I ωоuldn't mind creating a post or elaborating on many of the subjects you write in relation to here. Again, awesome weblog!

Stop by my page: payday loan
my website: payday loan

Tanpa Nama berkata...

Wonderful gοods from you, man. Ӏ have undегstand
your stuff previous to and you аre just eхtгemеlу еxcellent.

I really like what you've acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it sensible. I can not wait to read far more from you. This is actually a great site.

Look at my website: instant loans

Tanpa Nama berkata...

It's truly very complicated in this busy life to listen news on Television, therefore I only use the web for that reason, and take the newest news.

Also visit my web-site: payday loans online