Khamis, Julai 26

Bonus Aidilfitri 1/2 Bulan Gaji

Assalamualaikum....


Bukak2 Blogje, Semua blogger cerita pasal kakitangan kerajaan dapat bonus 1/2 bulan gaji. Seronokke dapat bonus? Tanyalah pada sesiapapun, sememangnya semua seronok dapat bonus. Tak kiralah walaupun setakat dari RM 500 sehinggalah berbulan-bulan gaji. Tambah-tambah lagi, buat kakitangan kerajaan macam aku, memanglah seronok dapat bonus walaupun dapat RM 500jer atau lebih. Bukan selalu dapatpun. Lainlah buat kakitangan swasta yang sememangnya dapat bonus setiap tahun. Macam hubby aku, tiap2 tahun dapat bonus sebulan/lebih gaji.

Tapi hakikatnya, dalam keseronokan dapat bonus ni, aku dapat rasakan yang harga barangan keperluan untuk raya akan naik mendadak lebih dari biasa. Betul tak, apa yang aku tulis? Selalunya begitulah...

Hmm.. buat kakitangan kerajaan, apa yang anda akan buat dengan duit bonus tu? off courselah mesti belanja untuk raya kan.... adatlah tu duit free mana nak dapatkan? Aku pulak, nak buat aperyer... hmm.. nak beli baju anak, aku dah beli masa kat bandung, nak beli baju raya, baju raya dah siap (aku punyerlah), nak beli kuih raya... tahunni nak jimatlah nak beli apa yang aku nak makan je, sebab orang jarang datang rumah aku untuk beraya. Melainkan aku buat open house. Nak buat open houseke? hmm... akan aku pikirkan nanti. Aler... nanti aku sorang2jer yang berkemas dan layan orang datang, hubby aku sibuk ngelek anak & layan kawan2 dia. Tak patut, tak patut.

Tapi apa yang pasti, aku nak sediakan duit raya untuk 'anak buah' aku yang sudi menolong dan membantu aku dalam menjalankan tugas harian. Takdelah banyak, tapi aku ikhlas sebagai tanda aku menghargai kerjasama dan pertolongan mereka. Tanpa mereka siapalah aku ni kan...

Sampai di sini sahaja celoteh aku harini.. nanti andai ada entri yang menarik hati, aku hapdet lagi ye.. da.... XOXO




*Syukur Alhamdulillah... ada juga rezeki ALLAH nak bagi

3 ulasan:

dyabunga berkata...

seronoknya dapat bonus.hihih..dya bukan pekerja kerajaan..xdpt bonus..hihi

Syaz Blackrose berkata...

rezeki dya, bukan slalu dapatpun... mujur ada cuepacs jd tukang mintak kat PM hehehe

Hanif Idrus berkata...

Tahniah buta kakitangan kerajaan ...!!!
Malam ni saya masukkan ke dalam bloglist